Compaginar l’FP amb la feina

Combinar els estudis amb una feina no és una tasca fàcil, però tampoc impossible. És molt important saber organitzar-se i administrar-se bé el temps per tal de poder arribar a tot, sense caure en l’intent. Avui dia, la cerca de l’equilibri entre la feina i la Formació Professional és cada vegada més habitual entre les persones, ja sigui per necessitats econòmiques, per estar actualitzat constantment de nous coneixements, o per tal de créixer en l’àmbit professional.

Des de La Salle Mollerussa ens donen una sèrie de consells per planificar-nos de la millor manera per poder compaginar les dues coses.

7 consells per compaginar l’FP i la feina amb èxit:

  1. Fer una bona gestió del temps: és molt important saber organitzar-se i gestionar bé el temps que es té. Establir metes i destinar un temps determinat a cada tasca per tal de poder complir-les ajudant-te de calendaris, agendes, aplicacions, etc.
  2. Tenir sempre present quins són els objectius reals: per tal de no perdre la motivació és important que tinguis sempre present quins són els teus objectius personals, ja sigui aprendre nous coneixements, millorar dins l’àmbit laboral, etc.
  3. No t’oblidis de tu: destinar temps al lleure és molt important perquè no se’t faci costa amunt. Dedica temps a l’activitat física, i activitats que et relaxin i et facin desconnectar.
  4. Escull la modalitat que més s’adapti a les teves necessitats: avui dia es compta amb varies modalitats a banda de la presencial, sense perdre qualitat i sent més personalitzades. Per exemple, si es demana la semipresencialitat, permet faltar fins a un 50% de les hores de classe, en comptes del 20% que marca la normativa, sempre que estigui justificat per una incompatibilitat de l’horari laboral amb l’acadèmic.
  5. Matricular-se parcialment al Cicle, és a dir, repartir els dos cursos que dura el Cicle en tres anys, per exemple. Això et permetrà disposar d’un temps d’estudi durant les hores que no has de fer classe i del qual normalment no disposaries a causa de la feina.
  6. Tenir una bona comunicació: tant amb els teus superiors com amb els teus professors/es. És important que dins la teva feina sàpiguen els teus nous compromisos acadèmics i la teva voluntat de gestionar ambdues tasques amb èxit.  
  7. Aprofita al màxim els recursos dels quals disposis: potsconvertir la teva feina i experiència professional en hores convalidables del mòdul de Formació en Centres de Treball. Aquesta convalidació pot anar des d’un 25% de les hores d’FCT, si la feina no té relació amb els estudis que curses, i fins al 100% de convalidació en el cas que la feina tingui relació amb el Cicle que estudies, la qual cosa pot suposar unes 500 hores lectives que ja no hauràs de cursar.

És qüestió d’actitud

Aconseguir l’equilibri entre la vida laboral i acadèmica és possible amb una bona organització, dedicació, i compromís. Has de saber prioritzar i gestionar el teu temps de la millor manera per poder assolir-ho tot. Això, t’ho pots prendre com un repte personal i una meta per tal de motivar-te. 

Als centres de La Salle, com el de Mollerussa, no només ajuden l’alumnat a poder compaginar feina i estudis, sinó que a aquells alumnes que volen accedir al mercat laboral els ajuden a fer-ho mitjançant una borsa de treball pròpia que els permet connectar candidats amb les ofertes laborals de les empreses de Mollerussa i voltants. L’èxit d’aquesta borsa està avalada per l’augment d’ofertes de feina que reben cada curs i també pel fet que, sovint, no tenen prou alumnes per cobrir la demanada d’alguns sectors, com per exemple: l’automobilístic, el de l’electricitat, el de comerç internacional o l’administratiu.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website